top of page

 

 

CONSTELAȚIILE

: numite popular zodii,reprezintă un ansamblu aparent de stele care prezintă o figură convențională și stabilă(definiție DEX).

  Tiparele stelare sunt cunoscute sub denumirea de asterisme – o asociere a stelelor bazate pe ceea ce noi vedem, iar nu pe o relaţie fizică reală între acestea. Primele constelaţii aveau la bază asterisme, grupuri de stele care păreau că seamănă cu ceva şi în poziţia lor pe cer, care le dădea sensul.

 În acest caz, semnele zodiacului – sau constelaţiile zodiacale – au fost probabil primele candidate pentru a fi recunoscute intercultural. Deşi stelele pot fi la depărtare de sute de ani lumină unele de celelalte şi la mii de ani lumină de Soare, Lună şi Terra, fiecare civilizaţie a recunoscut aceste modele stelare particulare ce încadrează o cale imaginară a Soarelui şi Lunii pe cer, şi care poartă numele de plan ecliptic. Chiar înainte ca oamenii să accepte că există şi alte planete, aceştia ştiau şi înţelegeau că în anumite momente ale anului, existau zone ce conţineau mai multe stele – şi, deci, au căutat să le dea expresie.

 

Vărsătorul

 

 

  Este format din stele puţin strălucitoare şi este, prin urmare, greu de recunoscut. Beta Aquarii este cea mai luminoasă stea a constelaţiei. Numele său, Sadalsuud, are origini arabice şi însemna "fericirea fericirii". Alfa Aquarii, pe de altă parte, are o luminozitate de 6000 de ori mai mare ca a Soarelui nostru, ceea ce o face un adevărat gigant.

 

 

 

Mitologie:
Conform legendei, Vărsătorul îl reprezintă pe Deucalion care a supravieţuit marii inundaţii şi este părintele rasei umane. Asemeni unui Noe elenic, el a supravieţuit inundatiei provocate de Zeus cel nervos şi a salvat civilizaţia. Alte tradiţii, îl prezintă pe Vărsător ca fiind Kecrops I, fondatorul Atenei sau Ganymede, paharnicul lui Zeus.

 

 

Cel mai bun timp să fie observată: Toamna

 

  Peştii

Peştii este una dintre constelaţiile singulare şi interesante, care pot fi văzute de pe Pământ. Peştii este o constelaţie foarte neobişnuită. Ca unul dintre semnele zodiacului, este situată pe linia de ecliptic sau nivelul orbitelor planetare. Acest lucru înseamnă că Soarele, Luna şi planetele din sistemul nostru solar par să se deplaseze prin constelaţie cu anumite ocazii, atunci când este privită de pe Pământ.

Este o constelație ce ocupă un spațiu destul de mare și totuși, ca un paradox, se observă destul de greu.Cea mai luminoasă stea: Alpha Piscium (Alrischa).

Cel mai bun timp să fie observată: Toamna

 

Mitologie- Zeus a închis copiii Gaiei, Titanii, şi ca urmare zeita pământului a creat un monstru, Typhon, pentru a se răzbuna pe Zeus şi pe zeii din Olimp. Acest monstru a avut o sută de capete de dragon şi a fost atât de temut că până şi zeiţei Afrodita i-a fost teamă. S-a aruncat în râul Eufrat ca să scape, şi a fost salvată de doi peşti. Drept recunoștință pentru fapta eroică a peştilor, zeita i-a imortalizat pe cerul de noapte ca Peşti. Alte legende arată că această constelaţie este scheletul unui monstru imens pe care Perseu l-a învins pentru a o salva pe printesa Andromeda.

 Berbecul

Se prezintă ca o curbă uşor îndoită şi pentru a vedea un berbec real în constelaţie ai nevoie de multă fantezie. Beta Arietis este un sistem stelar dublu. 53 Arietis, o altă stea interesantă din constelaţia Berbec- abia vizibilă cu ochiul liber, a uimit astronomii cu viteza de excepţie cu care călătoreşte prin spaţiu, cu mai mult de 160 de mile pe secundă.
 

Cel mai bun timp să fie observată: Iarna

Mitologie:
Constelaţia Berbecul este prima dată menţionată în cultura mesopotamiană, acum mai bine de 5000 de ani. A fost cunoscută sub numele de Agrar. Interpretarea ca un berbec îşi are rădăcinile în povestea lânii de aur. Un berbec înaripat cu lână de aur, trimis de Olimpieni, salvează pe prinţul Phrixus de la moarte, atunci când el este prins într-o luptă pentru tron. În semn de recunoştinţă, Phrixus sacrifică pe berbec, care apoi urcă la cer. Lână lui de aur devine prin urmare legendară. Chiar şi după moarte, berbecul îşi menţine rolul său central în mitologia greacă, de exemplu, în celebra Argonautica.

 

Taurul

 

   Constelaţia apare pe cer în forma unui taur şi poate fi găsită la nord-est de proeminenta nebuloasă Orion. Printre caracteristicile sale cele mai notabile sunt formaţiunile de stele în formă de "V", cunoscute ca Hyades, care alcătuiesc capul taurului. Ochiul taurului este delimitat de strălucirea roşiatică a stelei Aldebaran. Vârful de corn este reprezentat de steaua Elnath, a două cea mai strălucitoare stea din constelaţia Taurul, care se află în direcţia est faţă de Hyades. În cele din urmă, grupul relativ tânăr de stele cunoscute sub numele de Pleiade este situat în apropiere de Elnath.

În mitologia greacă, regele zeilor Zeus a fost fermecat de frumoasa Europa. Zeus a decis să o seducă pe Europa, aşa că a luat forma unui taur alb, mare. În timp ce Europa era la cules de flori, a văzut acest taur impresionant. S-a urcat pe spatele lui şi a început să-l mângâie. A devenit atât de preocupată de această activitate încât nu a observat că acesta s-a pus în mişcare. Au călătorit mult timp și în cele din urmă au ajuns pe insula Creta.Aici, Zeus și-a luat adevărata înfățișare și a declarat-o pe Europa regina Cretei. Pentru comemorarea transformării lui într-un taur, Zeus a creat constelaţia Taurului.

Cel mai bun timp să fie observată: Toamna

Gemenii

     Gemenii apar ca doi oameni ce stau alături. Capetele îi reprezintă pe faimoşii Castor şi Polux. Polux, steaua cea mai luminoasă, este la numai 34 de ani lumina de Pământ. Străluceşte portocaliu şi este parte a faimosului Hexagon de iarnă. Castor este un sistem de stele, compus din 3 principale şi 3 secundare.Cea mai luminoasă stea: Beta Geminorum (Pollux)
 

Cel mai bun timp să fie observată: Iarna

Numele celor 2 gemeni din mitologia greacă, sunt Castor and Polydeukes şi au devenit mai târziu Castor şi Polux, în timpul romanilor. Castor este fiul regelui Tyndareus al Spartei şi Polux fiul lui Zeus. Prin urmare unul era muritor şi celălalt nemuritor. Împreună, cei doi gemeni trec printr-o aventură eroică a Argonauţilor, considerată a treia ca măreţie în literatură greacă, după Odiseea şi Iliada. După o ceartă cu prietenii, Castor a fost omorât iar Polydeuces i-a cerut tatălui sau să îşi împartă imortalitatea cu el. Din acel moment, cei doi şi-au petrecut zilele în Hades, lumea subterană, cândva munte al Olimpului, al zeilor. În numele devotamentului lor unul faţă de celălalt, ambii au fost aşezaţi pe cer.
 

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • YouTube Basic
bottom of page