top of page

.

 

 

Racul

 

  Racul ia forma a doi Y succesivi care sunt conectaţi la bază. Este greu de observat cu ochiul liber pentru că este compus din stele puţin strălucitoare. Cea mai uşoară cale de a-l identifica este să fie trasă o linie imaginară între Gemeni (aflaţi la dreapta Racului) şi Leu (aflat la stânga Racului).

Cea mai luminoasă stea: Beta Cancri (Altarf)

Mitologie:
Semnului astrologic al Racului îi este ataşată o legendă interesantă. Se spune că Heracle, un fiu nelegitim al lui Zeus, a trebuit să lupte cu un şarpe de apă. În timpul acestei lupte, Hera, care îl ura, a trimis un rac otrăvitor să îl omoare. Animalul l-a muşcat de picior ceea ce l-a făcut înfuriat pe Heracles aşa de tare încât a luat racul şi l-a aruncat cu atâta forță încât a ajuns pe cer, unde poate fi văzut şi astăzi ca o constelaţie.

 

 

Cel mai bun timp să fie observată: Iarna

 

 

  Leul

   Se distinge printr-o linie destul de curbată, care este, de asemenea, cunoscută sub numele de "secera". Această linie se spune că reprezintă coama leului. Astfel de stele strălucitoare ca Denebola, Regulus, Algieba (γ) şi δ Leonis formează corpul, în timp ce stelele μ ε şi ζ Leonis constituie capul. De asemenea, o pereche de stele binare notabile pot fi observate în constelaţia Leului.
 

Cea mai strălucitoare stea: Alpha Leonis (Regulus)

Cel mai bun timp să fie observată: Toamna

 

Mitologie:
 În mitologia greacă această constelaţie a reprezentat "Leul din Nemea", care a devastat oraşe şi a viețuit în imediata apropiere a oraşului Nemea. Mulţumită blănii lui extraordinare, leul a fost invulnerabil la orice atacuri - toate armele pur şi simplu ricoșau odată ce o atingeau. Uciderea lui a fost una dintre muncile lui Heracle, cunoscut sub numele de "Hercule" - date de către Zeus, tatăl său. După o încercare în care nu a reuşit să facă acest lucru cu o sabie, a strangulat leul cu mâinile goale. Mai târziu, Heracles a purtat blana şi a devenit el însuşi invulnerabil. Zeus, cu toate acestea,a onorat Leul oferindu-i 
un loc pe cer.

Fecioara

 

Există două mituri populare care explică originea constelaţiei Fecioara. În mitul grecesc, Persefona, zeiţă fertilităţii, care era virgină, este răpită într-o zi de către Hades, zeul Lumii de Jos. Mama ei, Demetra, încearcă în zadar să o găsească şi, într-un act de disperare, distruge recolta. În efortul de a o calma, Hades o lasă pe Persefona să se întoarcă în fiecare an, în primăvară, pentru a o ajuta cu recolta. Acest fapt explică apariţia constelaţiei Fecioarei, care este vizibilă doar din luna martie până în august, în fiecare an. Continuând cu tema virginităţii, zeita Astrea, fiica lui Zeus, Regele Zeilor, ajunge să fie obosită de războaiele omenirii şi se decide să urce la ceruri, devenind în acest mod constelaţia Fecioarei, unde ţine balanţa puterii (Libra) în mâinile sale.
 

Cel mai bun timp să fie observată: Primăvara

 Balanța

  Balanţa se află între Fecioara (la est) şi Scorpion (la vest). Zuben el-Schamali este cea mai vizibilă stea formând baza formei de balanţă. Această stea este un pitic albastru şi este aşezată exact pe eclipticul aparent al cerului. De menţionat pentru această constelaţie este Alpha Librae care este un sistem binar de stele. Poate fi observat relativ uşor de pe Pământ cu un binoclu.Cea mai luminoasă stea: Beta Librae (Zuben el-Schemali)

Constelaţia Fecioarei este o constelaţie deosebit de mare, fiind întrecută doar de constelaţia Hidra. Fecioara este poziţionată între constelaţia Leul (Leo) şi constelaţia Balanţa(Libra). În formaţie, constelaţia Fecioara apare ca o femeie care şade.          

Cea mai luminoasă stea: Spica

Cel mai bun timp să fie observată: Primăvara

Mitologie:
Vechii sumerieni cunoşteau această constelaţie sub numele Balanţa deşi originile numelui sunt neclare. Unii suspectează că numele se poate referi la echinocţiul de toamnă, care la acea vreme a fost atunci când Soarele a trecut prin această constelaţie atunci când lungimile zilei şi a nopţii au fost "echilibrate". Ar putea fi, de asemenea, derivat din forma braţelor balanţei utilizate de către colectorii de taxe din acele vremuri. Atât babilonienii cât şi grecii fac referire la această constelaţie ca la "ghearele de Scorpion ". Romanii, mai târziu, au identificat Balanţa ca fiind balanţa dreptăţii deţinute de zeita Astraea.

 

Scorpionul

    Cea mai strălucitoare stea a Scorpionului a fost numită de arabi şi Qualbu'l-Agrab - "Inima de Scorpion" din cauza poziţiei sale. Grecii au avut un nume interesant pentru ea, şi anume: Antares, ceea ce înseamnă "Opus lui Marte". Numele vine de la culoarea roşie a stelei şi faptul că Marte şi "Opus lui Marte" nu se întâlnesc des pe cer. Odată ce ai găsit "Opus lui Marte", vei putea să recunoşti foarfecele şi înţepătura de scorpion care este îndreptată în sus. Din păcate, această constelaţie se poate vedea doar în timpul verii şi chiar şi atunci este incompletă din cauza poziţiei foarte sudice pe cer.

Cea mai strălucitoare stea: Antares (Magnitude 1.06)
 
 

Mitologie:
În scopul de a o face pe fiica regelui, Merope, soţia lui, experimentatul vânător Orion a trebuit să omoare toate animalele de pe insula Chios.Nereușind să facă acest lucru,regele nu i-a permis să se căsătorească cu fiica lui. Orion a fost foarte supărat şi a vrut să omoare toate animalele din lume, ca să se răzbunare. Speriată,zeița Gaia, zeiţă pământului, a trimis un scorpion mic, dar periculos, pentru a opri măcelul.Zeiţa vânătorii, Artemis,i-a venit în ajutor lui Orion,rezolvând conflictul într-un mod cât se poate de simplu: i-a așezat pe fiecare la capetele opuse ale cerului.
 

Cel mai bun timp să fie observată: Vara

Săgetătorul

Deşi numele său înseamnă arcaş în latină, de multe ori căutătorii de stele contemporani cred că forma constelaţiei aminteşte de un ceainic şi formaţiunile ceţoase de stele ale Căii Lactee se aseamănă cu "aburul" ce iese de la el. Cea mai strălucitoare stea din Săgetător, Epsilon Sagittarii, este de 250 de ori mai luminoasă ca Soarele. Dacă vrei să găseşti Săgetătorul pe cer, constelaţiile Capricorn şi Scorpion pot folosi la orientare: Capricornul este la stânga sus, Scorpionul la dreapta jos.Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)


 

Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 

Mitologie:
Constelaţia a fost identificată pentru prima dată de către babilonieni şi apoi de sumerieni, aceştia din urmă identificând-o cu zeul strămoş Pabilsag. Grecii au dat constelaţiei numele de Chiron, acelaşi personaj ca Săgetătorul, care a fost un centaur. Un centaur este o creatură care are trunchiul de un om şi corpul unui cal, cunoscut pentru abilităţile sale de arcaș. Chiron, un poet şi mentor înţelept el unor eroi mitologici, cum ar fi Hercule, Ahile şi Esculap, a fost nemuritor. Rănit în copite de o săgeata otrăvită, durerea l-a făcut să vrea să moară. Ca urmare, Zeus l-a adus în cer.

Capricornul

       Capricornul este o constelaţie destul de discretă pentru că numai două dintre stelele sale sunt mai strălucitoare decât clasa de mărime 3. Cea mai strălucitoare stea: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
 

Mitologie:
Capricornul de astăzi este un hibrid extraordinar, care constă din capră şi din pește.În timpul unei lupte, zeii olimpieni şi-au luat zborul de la giganţi şi s-au transformat în animale pentru a se camufla. În acest fel, soţia lui Zeus, Hera, s-a transformat într-o vacă albă şi Zeus însuşi într-o oaie. Capricornul, pentru a se salva, şi-a transformat partea de jos într-o coadă de peşte care l-a ajutat să înoate şi să  scape. De aici, numele mitologic de "capra pește" .
 

Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • YouTube Basic
bottom of page